Warsztaty z gotowania dzikich roślin - KISZONKI - Inicjatywa lokalna "Z pasji do przyrody"

31.08.2023

Centrum Edukacji Ekologicznej

zaprasza na

WARSZTATY Z GOTOWANIA DZIKICH ROSLIN

KISZONKI

Każdy zna kiszoną kapustę i ogórki, ale nie wszyscy wiedzą, że kiszeniu można poddać całą gamę warzyw, zbóż, owoców, jajka i dzikie rośliny :)
Te domowe probiotyki są bogate w dobre kultury bakterii ( znane pod nazwą Lactobacillus) i dbają o naszą florę jelitową.
A jak mawiał Hipokrates „wszystkie choroby zaczynają się w jelitach”. Bogata w kiszonki dieta to pierwszy i najważniejszy krok do zdrowia !

 

Warsztaty prowadzi Małgorzata Meller

 

Zrobimy:

1. Kiszone buraczki z nawłocią

2. Kiszony topinambur.

3. Dzikie kimchi - czyli kiszonka inspirowana koreańską kiszonką.

 

Prosimy każdego uczestnika o przyniesienie:

4-5 słoików pół litrowe lub 3/4 ( takie jak po śledziach ) żeby pasowały duże nakrętki 82 mm.

 

Dnia 7 września (czwartek)

godzina: 17.00-19.00

miejsce: CEE

ilośc miejsc ograniczona. Decyduje pierwszeństwo zgłoszeń

(obowiązuje lista z dnia 21 września)

 

zapisy pod nr. tel. 87/610 16 24

Warsztaty są bezpłatne

 

Więcej informacji:

Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku

 

ul. Parkowa 12

19-300 Ełk

 

biuro@cee.elk.pl