"W duchu sezonowego i lokalnego odżywiania" SEZONOWO I LOKALNIE NA LATO

06.05.2024
 
Ełckie Stowarzyszenie wraz z Centrum Edukacji Ekologicznej 
 
zapraszają na cykl spotkań 
 
"W duchu sezonowego i lokalnego odżywiania"
 
SEZONOWO I LOKALNIE NA LATO
 
 
 
9 maja (czwartek)
 
godz. 17.00 - 19.00
 
miejsce: CEE
 
 
 
Zapisy pod nr tel. 87/ 610 16 24 
 
UDZIAŁ BEZPŁATNY 
 
 
 
warsztaty prowadzi: Małgorzata Meller 
 
Zapraszamy na całoroczny cykl spotkań edukacyjnych, którego motywem przewodnim jest  SEZONOWE  I LOKALNE  ODŻYWIANIE.
 
Opowiemy o tym co jeść, jak gotować, co uprawiać, co zbierać z naturalnych siedlisk w danej porze roku, etc. Ta wiedza pozwoli poznać Wam naturę poszczególnych pór roku, wykorzystać ich potencjał by wzmocnić swoje zdrowie i być bliżej natury.
 
 
 
Ponieważ z sezonowym odżywianiem jest tak, jak z ubieraniem. Latem nosimy się lekko i swobodnie, a gdy przyjdą zimne wiatry chowamy się w futrzanych kapturach.
 
Jedzenie, podobnie jak ubranie wpływa na termikę naszego ciała. Matka Natura od zawsze karmi nas sezonowo. Nasze Babcie i Prabacie, nie miały innej możliwości i naturalnie korzystały z sezonowości i lokalności produktów, zapewne nie mając zielonego pojęcia, iż stosują się do koncepcji podziału żywności na produkty ogrzewające, neutralne czy chłodzące znanej z nauk Hipokratesa czy starożytnych chińskich medyków.
 
 
 
Bo Matka Natura wymyśliła to tak:
 
* wiosną - swym bogactwem witamin, aromatem i kolorem „ożywiają” nas nowalijki i rośliny dziko rosnące (pokrzywa, młode pędy i pączki );
 
* gorąco lata pomagają przetrwać soczyste i lekko kwaśne owoce oraz kruche sałaty, ogórki, cukinie, etc.;
 
* a gdy przyjdzie babie lato, nasze łąki stają się niczym apteka z bogatym w witaminę C asortymentem owoców czarnego bzu, dzikiej róży czy rokitnika;
 
*jesień syci nas słodkimi marchewkami, buraczkami, pasternakami i jeszcze słodszymi gruszami, winogronami i jabłkami,
 
* a zimą gotujemy z warzyw korzeniowych, które doskonale się przechowują; energii dodają nam orzechy i pestki, a witamin suszone owoce.
 
 
 
Pozostałe miesiące dopełniają swoimi tematami całość:
 
 
-6 czerwca - ziołowe napary
 
- 4 lipca - moksa czyli zioła dla zmarźlaków
 
 
 
 
 
Więcej informacji: 
 
Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku 
 
ul. Parkowa 12
 
biuro@cee.elk.pl
 
 
 
Działanie sfinansowane z Budżetu Miasta Ełku w ramach realizacji działania "W duchu SEZONOWEGO I LOKALNEGO ODŻYWIANIA”